Reflecties
Factor V

Controversieel.

De media rapporteren de jongste tijd vrij uitgebreid over de povere geestelijke gezondheid van kinderen, adolescenten en volwassenen. Maar er zijn blijkbaar weinig of geen journalisten die openlijk de reeks van lockdown maatregelen die we in 2020 én 2021 hebben gekend in vraag durven te stellen. Had men de epidemie – zeker vanaf de zomer van 2020 – dan toch niet beter aangepakt op een manier die de samenleving had laten draaien, scholen, restaurants, winkels,… open hield, en het gebruik van maskers tot een minimum beperkte, …?

De OESO rapporteerde recent een overzicht van gezonde levensverwachting: hoeveel jaren leven de mensen gemiddeld in goede gezondheid? In 2020 was Zweden de koploper met maar liefst 9 gezonde jaren meer dan België, dat zich pal op het gemiddelde van de EU bevindt. In datzelfde Zweden is de levensverwachting ten gevolge van de pandemie niet gedaald, in België wel, in Nederland nog meer (daar voerden ze zelfs eind 2021 nog een lockdown in, met als gevolg een nieuwe golf van oversterfte). In de Zweedse scholen is er geen leerachterstand, in tegenstelling tot de grote achterstand bij ons.

Uit cijfers van Euromomo (European Mortality Monitoring) blijkt dat er in 2022 in europa zelfs een grote oversterfte was bij kinderen. Nochtans was er in 2020 – het eerste ‘coronajaar’ – een ondersterfte bij kinderen. COVID-19 deerde hen nagenoeg niet. Diverse wetenschappelijke publicaties geven aan dat bij kinderen en jongeren de risico’s van de COVID-19-inentingen groter zijn dan de baten. Heeft men te enthousiast en onnodig kinderen ingeënt? De WHO heeft alleszins recent verklaard dat het inenten van kinderen tegen COVID-19 geen goed idee meer is. Is het dat ooit geweest?

Wetenschappers die de herhaalde lockdowns, het CST en het inenten van kinderen in vraag stelden worden tot op de dag van vandaag controversieel genoemd. Terwijl het net die maatregelen zijn die men gerust controversieel kan benoemen.

Zijn sommigen te koppig, te onmachtig of nog steeds te onwetend om toe te geven dat het geen goed idee was om te blijven luisteren naar ‘experten’ die weinig kenden van maatschappelijke gezondheid, een ‘zero-covid’ aanpak en massavaccinatie bleven bepleiten, ten koste van de zovele andere aspecten van onze fysieke, geestelijke en sociale gezondheid? Wanneer komt het inzicht?