Reflecties

Denemarken kiest voor gezond verstand, wanneer volgt België?

In Denemarken gelden sinds afgelopen vrijdag geen coronabeperkingen meer. Na anderhalf jaar wordt het beleid van hun grote broer Zweden eindelijk gevolgd. Zo is geen coronapas meer nodig bij grote evenementen, bijvoorbeeld voetbalwedstrijden in de eerste klasse. In de pas heropende discotheken is niet langer een vaccinatiebewijs of een negatieve test nodig. De voorbije weken en maanden waren al andere versoepelingen doorgevoerd. Zo is er bijvoorbeeld geen mondmaskerplicht meer. Begin deze maand konden de discotheken opnieuw de deuren openen na anderhalf jaar sluiting. Denemarken had overigens als eerste land in Europa reeds een coronapas in de maand mei van dit jaar. Ze hebben echter ondertussen ingezien dat dit absoluut niet werkt en zullen deze nooit nog invoeren. De Deense overheid is terug naar hun kiezers beginnen te luisteren en ze hebben nu eindelijk ook oor voor kritische wetenschappers. Het is hallucinant dat wij hier in België net nu met deze coronapas willen beginnen. Zeer pijnlijk dat landen absoluut niets van elkaar lijken te leren in deze crisis. Hopelijk beseffen onze politici dit ook spoedig. Als we afgaan op het verleden gaan we echter nog even geduld moeten hebben. We hebben immers niet het geluk om over briljante politici te beschikken in ons land. Dit is zelfs een serieus understatement.

In De Morgen verscheen deze week een artikel met als titel “De Denen krijgen volledige vrijheid: wat hebben zij dat wij niet hebben?”. Als ik onrespectvol zou zijn zou ik kunnen antwoorden dat zij geen idiote politici hebben maar dat zal ik niet doen. Wat zij blijkbaar wel hebben, is dat er geen politici zijn die de uitzonderingstoestand nog langer willen misbruiken. Ze hebben vermoedelijk ook minder experten die bepaalde financiële belangen hebben en ook de media vervult er beter haar rol als vierde macht. Vooral in Vlaanderen was dit laatste werkelijk schrijnend het afgelopen anderhalf jaar. Hier moet in de nabije toekomst dan ook een gigantisch mea culpa volgen als ze nog ooit geloofwaardig wil overkomen.

Het is ook opmerkelijk om vast te stellen dat de IC bezetting in Denemarken identiek is als in Vlaanderen maar dat de prikgraad van de volwassen bevolking 17% lager is als bij ons (75% tegen meer dan 92%). Dat De Morgen dit niet opmerkt zegt jammer genoeg alles. Als we echter de vraag van De Morgen correct willen beantwoorden is het volgende naar mijn mening het juiste antwoord. Denemarken heeft:

 1. Een vooraf afgesproken doelstelling die gehaald is.

 2. Een goed risicomanagement met besef dat nulrisico niet bestaat. 

 3. Beleidsmakers die statistieken kunnen interpreteren.

Nu dat het bijna zeker is dat we in Brussel en weldra ook vermoedelijk in Vlaanderen een coronapas zullen krijgen, heeft ook onze premier opnieuw zijn woord gebroken. Dankzij het schitterend boek “De doodgravers van België” van journalist Wouter Verschelden wisten we al dat hij niet bepaald betrouwbaar is, net overigens als zijn partij waar ik jarenlang lid van was. Om dit nog eens extra in de verf te zetten plaats ik hier eerste deel van een persbericht van in mei eerder dit jaar.

De Croo wil geen evolutie naar “pasjesmaatschappij”

Premier Alexander De Croo (Open Vld) past voor een evolutie naar een “pasjesmaatschappij”, waarbij je voor alles en nog wat een toelatingsbewijs zal nodig hebben. “Onze vrijheid zal niet afhankelijk zijn van een pasje”, verklaarde de eerste minister tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer.

TT 12-05-21, 15:53

Laatste update: 12-05-21, 16:04

Bron: Belga

Gisteren liet de fan van de Italiaanse pornoster Eveline Dellai echter weten dat hij van gedacht veranderd is en dat hij een pasjesmaatschappij best ok vindt. Noteer ook dat er op dat moment, in de maand mei van dit jaar, wel een coronapas was in Denemarken zoals ik hierboven reeds had opgemerkt. Herinner u ook de woorden van onze niet bepaald eerlijke premier van bijna een jaar geleden, volgens hem waren we een team van 11 miljoen. Ondertussen zijn we plotseling verschillende teams van gewesten en gemeenten waar binnenkort verschillende regels van kracht zullen zijn. Dat team van 11 miljoen was dus louter een excuus om ons allemaal te kunnen opsluiten. Dit mogen we nooit vergeten. Graag wil ik nog een leugen van hem en zijn kibbelkabinet in de verf zetten. Het coronacertificaat ging

 • enkel gebruikt worden om te reizen

 • tot eind september

Nu echter blijkt dat elk gewest het mag eisen voor allerlei plaatsen tot en met juni 2022. Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt ze wel.

Onze coronapas is vanuit wetenschappelijk oogpunt ook totaal nutteloos. Kom je een “niet-geprikte” tegen op een event, dan weet je dat hij niet besmet is. Kom je een “geprikte” tegen op een event dan weet je dat hij besmet kan zijn. Als je dit beseft en begrijpt dan weet je dat deze pas totale onzin is. Het is voor mij onbegrijpelijk dat nog zoveel mensen dit niet lijken te snappen. De meeste mensen denken helaas ook nog steeds dat je minder besmettelijk bent als je geprikt bent. Steeds meer zijn er aanwijzingen dat zelfs het omgekeerde waar blijkt te zijn. Wat hebben we ondertussen wel geleerd? Het virus is weinig controleerbaar, de mensen daarentegen...

Frank Vandenbroucke ging deze week zelfs nog verder dan onze oneerlijke premier. “Er is niets mis mee om iemand die zich niet wil laten prikken wat vrijheden te ontzeggen” aldus onze minister van Volksgezondheid donderdag gezegd in Terzake. Laten we deze niet bepaald intelligente redenering eens doortrekken:

 • "Mensen die roken, mag je absoluut vrijheden ontzeggen"

 • "Mensen met obesitas mag je absoluut vrijheden ontzeggen"

 • "Mensen die onvoldoende bewegen, mag je absoluut vrijheden ontzeggen "

 • “Mensen die een andere mening hebben, mag je absoluut vrijheden ontzeggen”

Het positieve van deze crisis is dat pijnlijk duidelijk wordt welke politici dictatoriale trekken vertonen. Laten we dit vooral nooit meer vergeten.

De aanvallen in de media op mensen die zich niet laten prikken was de laatste week weer zeer fel. We zijn van een “zéér dodelijk” virus, naar een “zwaar overbelaste” zorg gegaan, vervolgens naar heel veel “besmettingen”, om uiteindelijk de “zeer gevaarlijke” niet-geprikten de schuld te geven. De schuld waarvan eigenlijk? Ik wil bij deze even herhalen waarom ik persoonlijk heb bedankt voor de prik. Als gewezen luchtmachtofficier heb ik steeds dankbaar alle prikken aanvaard. Deze waren nodig om operationeel te zijn voor we op zending vertrokken. Deze werden echter al decennia gebruikt en het was bewezen dat ze efficiënt waren. In maart vorig jaar ben ik zelf ziek geweest tengevolge van het coronavirus. Dit was toen niet echt aangenaam. Het aangename gevolg is echter wel dat ik hierdoor een zeer goede immuniteit heb opgebouwd. Tot op vandaag heb ik, anderhalf jaar later, meer antistoffen in mijn bloed dan iemand die louter 2 prikken kreeg en zelf niet ziek werd. Ik ben ook beter beschermd tegen eventuele toekomstige varianten. Ik heb dan ook geen prikken nodig. Het is en blijft een medische handeling die bepaalde risico’s inhoudt. Ik ben in zeer nauw contact met de mensen van VZW Legal Hearts die weldra zullen starten met rechtszaken na dramatische bijwerkingen van de prik. De massa van pijnlijke gevolgen en bijwerkingen is werkelijk dramatisch en mag helaas blijkbaar niet in de media komen. Spoedig zal dit veranderen en zullen veel mensen begrijpen dat deze medische handeling met deze experimentele prik niet zo onschuldig is als steeds werd beweerd. Het is ook een schande, vind ik, dat iemand die, net als ik, antistoffen heeft geen recht heeft op een coronapas. Dit toont aan dat het niet om het indijken van een virus gaat maar over het chanteren van mensen om zich te laten prikken. Voor het eerst in de geschiedenis kunnen blijkbaar mensen die niet geprikt zijn en die niet ziek zijn een ziekte overdragen op andere mensen die hier tegen geprikt zijn. Sommige mensen zijn zodanig bang gemaakt dat ze van anderen eisen dat ze zich ook prikken. Ironisch genoeg met de prik waarmee ze zich zelf niet veilig voelen. Hoe meer ik hier over nadenk hoe grappiger het eigenlijk wordt.

De Israëlische doctor Kobi Havi gaf deze week op Channel 13 News aan dat 85 tot 90 % van de ernstig zieke mensen in het ziekenhuis volledig geprikt zijn. Onze media en experten willen ons nog steeds doen geloven dat dit in België niet het geval is. Ik wil deze journalisten eens aanraden om het laatste rapport van Sciensano te lezen en dan zullen ze zelf vaststellen dat ondertussen ook in België de meerderheid van de mensen die is opgenomen geprikt is. We weten al langer dat dat onze journalisten echter liever vooral niet graag zelf iets onderzoeken. Ze beweren nu al weken dat onze ziekenhuizen vol liggen met “niet-geprikten”. Dit is een manifeste leugen en pure manipulatie. Bovendien is het steeds duidelijker dat de effectiviteit van de prikken lijkt af te nemen of te verdwijnen. Steeds meer studies tonen aan dat ze na 6 maanden nutteloos zijn geworden. De huidige “one size fits all”-benadering kan een doodlopende weg worden wanneer de huidige eenzijdige strategie angstvallig wordt voortgezet. Ook in het Verenigd Koninkrijk is er sinds Freedom Day steeds meer voortschrijdend inzicht. Deze week was er immers een opmerkelijke oproep van de experten van de overheid. Zij hebben hun advies aangepast en adviseren nu zelfs tegen het prikken van jongeren van 12 tot 15 jaar. Volgens hen is de medische meerwaarde zodanig klein dat het niet op weegt tegen de bestaande risico's op bijwerkingen. Het is bijvoorbeeld, onder andere, gebleken dat 1 op 6200 kinderen in deze groep hartritmestoornissen kreeg door de 2 prikken. Dit is vele malen hoger dan de kans om met covid-19(84) te worden opgenomen in het ziekenhuis. Enkel wie een onderliggende risico-aandoening heeft krijgt er een prik. Ik vraag me af wanneer onze Belgische experten dit ook gaan meegeven. Gezien hun band met de Pharma-lobby vrees ik dat dit hier nog even zal duren.

Het is trouwens ook eens interessant om te kijken naar de huidige sterftecijfers in Europa. Er zijn momenteel nauwelijks coronadoden maar we zitten momenteel wel met een significante oversterfte. Ik ben op zoek naar een expert die dit kan verklaren. Is het een gevolg van een hittegolf of de klimaatopwarming? Ik ben er zeker van dat het volgens onze experten onmogelijk een gevolg van het prikken kan zijn. De toekomst zal het uitwijzen. Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt ze wel.

Ondanks het feit dat ik in mijn leven veel meer prikken heb gehad dan een doorsnee Belg word ik tegenwoordig steeds vaker weggezet als een anti-vaxxer. Mij anti-vaxxer noemen omdat ik de covidprik niet neem is echter hetzelfde als iemand die vlees eet vegan noemen omdat hij geen rattenvlees eet. Deze laatste quote is niet van mezelf maar van een briljante filosofe die ik deze week sprak. Mensen die kritisch zijn worden tegenwoordig steeds meer in een bepaalde hoek geduwd. Dit komt omdat de argumenten van deze kritische mensen moeilijk te weerleggen zijn. Er blijven dan enkel nog argumenten ad hominem over en dat toont net aan hoe zwak hun eigen betoog is. De kritisch denker googelt naar cijfers, de overheid en experten goochelen met cijfers. Ook word ik soms als complotdenker weggezet. Ook hier geldt hetzelfde principe, ad hominem, want geen argumenten. Ik aanzie het dan ook steeds meer als een compliment om door niet al te intelligente journalisten zo te worden genoemd.

Hier een mooi lijstje:

 • Coronapas = complottheorie 

 • Meer rechten voor geprikten = complottheorie 

 • QR-code registratie voor evenementen = complottheorie

 • Testmaatschappij = complottheorie 

Wat u er ook van moge vinden, intussen blijken veel complottheorieën betrouwbaarder dan de PCR-test.

In elk geval trek ik mij enorm op aan de massale opkomst voor de mars voor vrijheid in onze hoofdstad waar ik gisteren ook aanwezig was. Onze politici hebben een dik probleem want deze kritische groep zal de volgende weken en maanden enkel blijven groeien. Positief en hoopvol was ook dat deze manifestatie door de Brusselse burgemeester werd toegestaan en dat de lokale politie dit in zeer goede banen heeft geleid en zeer respectvol was, net als de manifestanten overigens. Enkele maanden geleden was het heel anders en werd er nog disproportioneel geweld gebruikt tegen jongeren. Een zeer positieve evolutie. In de media sprak men van 3500 aanwezigen maar volgens mij waren we met minstens 15.000 wakkere burgers naar het einde van de betoging. Een klein voetbalstadion uit eerste klasse kon immers zeer makkelijk met deze massa gevuld worden. In Amsterdam waren er vorige week nog ongeveer 100.000 mensen aanwezig op een gelijkaardige betoging. Volgens de pers aldaar waren het er 10.000. Ook in Frankrijk blijven over het ganse land elke zaterdag massaal veel mensen op straat komen. Gisteren waren ze met 520.000 volgens de Franse media. Macron is echter te koppig om toe te geven en dit zal hem volgend jaar zeer zuur opbreken. We gaan hem gelukkig niet meer terug zien en dit heeft hij enkel aan zichzelf te wijten. Straatpicknicks bijvoorbeeld zijn er ondertussen immens populair geworden. De horeca kijkt er met lede ogen naar. Op veel plaatsen in het zonnige Italië zijn dan weer de terrassen nu voorbehouden voor “niet-geprikten” omdat enkel de “geprikten” nog binnen mogen. Briljant toch dat zij die niet geprikt zijn wel nog in de zon mogen zitten? Dit is bijna zo grappig als het feit dat iedereen in onze winkels nog steeds een mondmasker moet dragen.

Het moeten echter echt zure tijden zijn voor de ‘zero covids’. Het kaartenhuis van strenge lockdowns stort steeds meer in elkaar, deze werken immers niet. Het worden ook zure tijden zijn voor de dwang- en drangbepleiters want de QR-code zal slechts een kort leven beschoren zijn daar mensen hun vrijheid zullen terugpakken. “Luisteren naar wetenschap” betekent ook luisteren naar álle wetenschap. De maatregelen van het afgelopen anderhalve jaar illustreren dat virologen (zoals andere experts) hun eigen perspectief te veel gewicht geven. Het aanhouden van dit uniek-medische perspectief voor beleid creëert onnodige schade. In de Amerikaanse pers verscheen er deze week overigens een interessant artikel in die richting op een voorpagina: “COVID-19 lockdowns caused more deaths instead of reducing them, study finds - Washington Times”. In plaats van paniek te blijven zaaien over dit virus zou onze overheid beter inzetten op (bijvoorbeeld) meer verkeersveiligheid. Het risico dat je vandaag in het ziekenhuis belandt als slachtoffer van een verkeersongeluk (1 op 88,000 Belgen) is immers twee maal groter dan het risico dat je in het ziekenhuis belandt wegens covid (1 op 180,000 Belgen). Hoe het ook zij, de maatregelen blijven na anderhalf jaar disproportioneel. Ziekte hoort bij het leven. Als je de maatschappij op slot zet, ban je de ziekte niet uit. Sterker nog: meer mensen worden dan ziek. Geef daarom eindelijk de natuurlijke immuniteit terug haar eeuwenoude bewezen rol in het behoud van een gezonde samenleving. Ik pleit vervolgens ook voor meer verbinding, depolarisatie en ook vergiffenis. We moeten het als samenleving met zijn allen doen. Blijf zeker ook optimistisch, want deze waanzin gaat sneller over gaan dan je denkt. Ik heb het vaak ook zeer lastig met alles wat er gebeurt maar ik ben er zeker van dat de menselijkheid altijd overeind blijft. Menselijkheid is wat wij allemaal uitdragen. Uiteindelijk komt alles goed.

Ook vandaag eindig ik opnieuw graag met vier quotes van vier kritische en schitterende professoren:

Professor Rik Torfs ➡️
"Biden stelt Republikeinen verantwoordelijk voor Delta-stijging." Zouden ze echt zoveel besmettelijker zijn dan de gemiddelde Democraat?

Professor Hendrik Vuye ➡️
Mag je hen ook een onderscheidend teken laten dragen… een ster bijvoorbeeld? 😵‍💫

“Vrijheden ontnemen”… Het gemak waarmee zoiets tegenwoordig wordt gezegd… wat een beangstigend discours…🤢 (Reactie op uitspraken van Frank Vandenbroucke)

Professor Bert De Munck ➡️
Here we go again. De kranten signaleren dat er signalen zijn dat er vraag is om een coronapas, maar de enige signalen die er zijn komen uit de krant. De traditionele media creëren echt de werkelijkheid die ze zelf wensen. En politici missen de ruggengraat om er tegenin te gaan.

Professor Zeger Debyser (viroloog KU Leuven) ➡️
Vandaag in Leuven een leuke fysieke babbel met 3 Europese HIV virologen (Fr/Dl, PL, Sp) over covid aanpak; mondmaskers, irrationele maatregelen, media-aandacht...; zeer gelijklopende verhalen hoor; we moeten lessen trekken...