Open brieven

Een open brief aan de politie

Vandaag richten wij ons tot iedereen bij de politie: agenten, inspecteurs, hoofdinspecteurs, beveiligingsagenten, commissarissen, hoofdcommissarissen, woordvoerders…

Wij rekenen op jullie als waakhond van onze grondrechten en wij hebben vertrouwen in jullie!

Wij weten- omdat we met velen van jullie in gesprek zijn gegaan- dat vele van jullie collega’s uitgeput zijn en dat een groot deel van jullie de moraliteit van deze regering ten stelligste veroordeelt.

Deze regering gebruikt jullie en zet de politie aan tot het zich keren tegen vredelievende burgers. Deze regering heeft nu bijna alle macht. Het parlement functioneert helaas al een hele tijd niet meer. Zij werd buitenspel gezet met de pandemiewet. De overheid en media houden elkaar in een verstikkende greep.

In onze ogen- en in de ogen van velen van jullie- maakt de overheid samen met de media dit land kapot. De mensen worden tegen elkaar opgezet en zijn uitgeput. De toenemende polarisatie zorgt voor een afglijding naar taferelen van bellum omnium contra omnes, de oorlog van allen tegen allen. De ene groep is boos op de andere omdat zij de regels niet meer wil volgen. De andere groep is bezorgd omdat die regels onlogisch zijn en alles wat ons lief is, kapot maken. We zijn bang voor elkaar gemaakt en die angst wordt opzettelijk onderhouden met als doel divide et impera, verdeling zaaien om de macht beter te beschermen.

De regering wil geen verantwoordelijkheid nemen voor de besparingen die ze twintig jaar aan een stuk heeft gemaakt op zorg en veiligheid. Op achttien maanden tijd hebben ze de zorg niet opgeschaald, maar wel 30 miljard euro uitgegeven aan de testmaatschappij en aan de propaganda die hiermee gepaard gaat. Hierdoor neemt de druk op de zorg en op jullie alsmaar toe. Wanneer jullie betogen voor betere werkomstandigheden, dan worden jullie niet gehoord.

Politie van België, wij roepen jullie op om te stoppen met deze regering te steunen en om samen met ons op zondag 21/11 de straat op te komen. Bescherm ons en bescherm jullie families tegen hen die ons tegen elkaar opzetten.

Wij hebben weet van de uitdagingen waar velen van jullie mee geconfronteerd worden. Wij zien jullie pijn, de pesterijen en de denigrerende opmerkingen die er vaak gemaakt worden naar jullie en naar jullie families toe. Maar de enige manier om jullie reputatie bij het volk te herstellen, is door in jullie kracht te gaan staan en te zijn wat jullie altijd al waren: bewakers van de democratie.

Wij benadrukken nogmaals ons vertrouwen en onze bewondering voor jullie.

Tot morgen in Brussel.

Together we stand.